Bardzo kruche i smaczne ciasteczka owsiane z czekoladą.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 145 g masła,
- 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam),
- 1 szklanka płatków owsianych (dałam pół szklanki),
- 3/4 szklanki posiekanej mlecznej czekolady (dałam tabliczke czekolady mlecznej i 1/4 tabliczki gorzkiej),
- pół szklanki świeżych żurawin, z grubsza posiekanych (dałam suszona żurawinę),
- 50 g mlecznej czekolady.
Wykonanie:
Mikserem ucieramy masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodajemy jajko, dalej ucierając. Do masy wsypujemy płatki owsiane, suche składniki i miksujemy. Na sam koniec dodajemy czekoladę i żurawinę. Mieszamy.
Ciasteczka będą lepiej się formować jeśli ciasto włożymy do lodówki na około 30 minut.
Formowanie ciasteczek:
Nakładać na łyżeczkę niewielkie porcje, formować kule, a następnie spłaszczyć. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC
Przestudzić. Czekoladę rozpuścić np. w mikrofalówce, a następnie polać ciasteczka używając łyżeczki.
Polecam.
Ania Borońska
- Gotowa masa.
- Ciasteczka przed pieczeniem.
- Gotowe ciasteczka.
- Udekorowane ciasteczka.