„Grzech Sołtysa” to ciasto, które w tym roku (tzn. 2015) zwycięrzyło na Dniach Skały.
„To romans truskawki z białą czekoladą” jak powiedziała dla „Dziennika Polskiego” autorka ciasta, Zofia Machnik.
Kto próbował, ten może potwierdzić znakomitość tego ciasta. A kto nie próbował, zapraszam do wspólnego pieczenia.
Składniki:
- prostokątna blacha o wymiarach 26 x 34
- biszkopt z 4 jajek (przepis na stronie),
- 1 kg truskawek,
- świeża mięta,
- 2 galaretki truskawkowe,
- 2 śmietany 500 ml 30%,
- 1 i 1/2 (150 g) białej czekolady,
- 20 g żelatyny,
- 2 opakowania herbatników petit beurre,
- lukier cytrynowy (250 g cukru pudru, 6 łyżek soku z cytryny)
Wykonanie:
Warstwa 1
Biszkopt z 4 jajek.
Biszkopt z 4 jajek.
Warstwa 2
1 kg dojrzałych truskawek zmiksować, podgrzać.
Do podgrzanego musu wsypać 2 galaretki truskawkowe.
Dokładnie wymieszać.
Wystudzić.
Ubić 500 ml śmietany 30%
Połączyć delikatnie śmietanę z musem truskawkowym.
Warstwa 3
Biszkopt z 4 jajek.
Warstwa 4
1 i 1/2 (150 g ) białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
Ubić 500 ml śmietany 30%
Rozpuścić 20 g żelatyny w 3 łyżkach ciepłej wody.
Połączyć śmietanę z czekoladą i schłodzona żelatyną.
Masę wyłożyć na biszkopt.
Na wierzchu ułożyć herbatniki i posmarować je cytrynowym lukrem.
Dekorować truskawkami i listkami mięty.
Odstawić na parę godzin do lodówki lub w chłodne miejsce.
Smacznego, można grzeszyć!
Zofia Machnik