Grzech Sołtysa

Grzech Sołtysa

„Grzech Sołtysa” to ciasto, które w tym roku (tzn. 2015) zwycięrzyło na Dniach Skały.

„To romans truskawki z białą czekoladą” jak powiedziała dla „Dziennika Polskiego” autorka ciasta, Zofia Machnik.
Kto próbował, ten może potwierdzić znakomitość tego ciasta. A kto nie próbował, zapraszam do wspólnego pieczenia.

Składniki:

  • prostokątna blacha o wymiarach 26 x 34
  • biszkopt z 4 jajek (przepis na stronie),
  • 1 kg truskawek,
  • świeża mięta,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 2 śmietany 500 ml 30%,
  • 1 i 1/2 (150 g) białej czekolady,
  • 20 g żelatyny,
  • 2 opakowania herbatników petit beurre,
  • lukier cytrynowy (250 g cukru pudru, 6 łyżek soku z cytryny)
Wykonanie:
Warstwa 1
Biszkopt z 4 jajek.
Warstwa 2
    1 kg dojrzałych truskawek zmiksować, podgrzać.
    Do podgrzanego musu wsypać 2 galaretki truskawkowe.
    Dokładnie wymieszać.
    Wystudzić.
    Ubić 500 ml śmietany 30%
    Połączyć delikatnie śmietanę z musem truskawkowym.
Warstwa 3
    Biszkopt z 4 jajek.
Warstwa 4
    1 i 1/2 (150 g ) białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Ubić 500 ml śmietany 30%
    Rozpuścić 20 g żelatyny w 3 łyżkach ciepłej wody.
    Połączyć śmietanę z czekoladą i schłodzona żelatyną.
    Masę wyłożyć na biszkopt.
    Na wierzchu ułożyć herbatniki i posmarować je cytrynowym lukrem.
Dekorować truskawkami i listkami mięty.
Odstawić na parę godzin do lodówki lub w chłodne miejsce.
Smacznego, można grzeszyć!
Zofia Machnik

 

spacer