Caldo Verde, to bardzo popularna zupa kuchni portugalskiej. Spożywana jest na wszystkich ważnych uroczystościach.
Jadana jest nawet trzy razy dziennie. Jest szybka w przygotowaniu. Jej głównym składnikiem jest kiełbasa chorizo dodawana do zupy pod sam koniec gotowania.
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków,
- 3 litry bulionu,
- 200 g kiełbaski chorizo (w całości),
- 200 g jarmużu,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 cebuli,
- 1 por,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie:
Przygotować duży garnek, w którym powstanie cała zupa.
Drobno pokrojoną cebulkę dusimy chwilę na maśle. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek, oliwę i drobno pokrojonego pora. Dusimy 3-5 minut.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Solimy odrobinę. Dusimy 2-3 minuty. Zalewamy wszystko bulionem. Doprawiamy pieprzem. Gotujemy około 10 minut.
Dodajemy pokrojone liście jarmużu (bez twardych łodyżek, które wycinamy). Kiedy wszystko jest lekko miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy.
W tym czasie kroimy chorizo w kostkę i chwilę podsmażamy na patelni. Wysmażoną kiełbaskę wraz z tłuszczem dodajemy do zupy. A na koniec wsypujemy pokrojony koperek. Doprawiamy jeśli jest taka potrzeba.
Trzeba jednak pamiętać, że chorizo jest kiełbaską mocno przyprawioną, szczególnie dominuje w niej ostra papryka.
Więc uważajmy z przyprawami.
Zupa jest przepyszna i konkretna. Można ją podać z pieczywem. Spotkałam się również z podaniem jej z wkrojoną
i zanurzoną piętką chleba. Warto spróbować.
Polecam:
Aneta Jawień
- Ziemniaki dodajemy do uduszonej cebulki z czosnkiem i porem.
- Po chwili wszystko zalewamy bulionem. Dodajemy pieprz.
- Wysmażamy kiełbaskę chorizo.
- Już wszystko w jednym garnku. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy. Chwilę gotujemy.
- Przykładowe podanie.
- Zbliżenie…
- Mniam.