5

Ciasteczka owsiane z czekoladą.

Bardzo kruche i smaczne ciasteczka owsiane z czekoladą.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 145 g masła,
  • 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru,
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam),
  • 1 szklanka płatków owsianych (dałam pół szklanki),
  • 3/4 szklanki posiekanej mlecznej czekolady (dałam tabliczke czekolady mlecznej i 1/4 tabliczki gorzkiej),
  • pół szklanki świeżych żurawin, z grubsza posiekanych (dałam suszona żurawinę),
  • 50 g mlecznej czekolady.

Wykonanie:

Mikserem ucieramy masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodajemy jajko, dalej ucierając. Do masy wsypujemy płatki owsiane, suche składniki i miksujemy. Na sam koniec dodajemy czekoladę i żurawinę. Mieszamy.

Ciasteczka będą lepiej się formować jeśli ciasto włożymy do lodówki na około 30 minut.

Formowanie ciasteczek:

Nakładać na łyżeczkę niewielkie porcje, formować kule, a następnie spłaszczyć. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC

Przestudzić. Czekoladę rozpuścić np. w mikrofalówce, a następnie polać ciasteczka używając łyżeczki.

Polecam.
Ania Borońska

 

spacer