Tak wygląda makaron otulony sosem.

Makaron z cukinią w sosie carbonara.

Włoski makaron. Włoski sos. Włoskie, szybkie przygotowanie. Tylko cukinia taka nasza. Ale teraz na nią sezon.

Składniki:

  • 400 g makaronu (rurki, świderki),
  • 1 średnia cukinia,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 kg boczku wędzonego (może być mniej),
  • 1/2 litra śmietany 22%,
  • 50 g startego parmezanu lub grana padano,
  • 2 żółtka,
  • oliwa z oliwek,
  • tymianek
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Czosnek, cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, w którym powstanie cała potrawa. I lekko smażymy. Cukinię dokładnie myjemy. Kroimy na pół. Wybieramy środek. Kroimy w plastry. Dodajemy do zrumienionego boczku.

W tym czasie gotujemy makaron (oczywiście al dente). Makaron odcedzamy. Zachowujemy wodę. Jedną chochelką podlewamy cukinię z boczkiem. Przyprawiamy wszystko niewielka ilością soli, pieprzu, ziół i ewentualnie vegetą do dań włoskich.

W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos. Do śmietany dodajemy żółtka jajek i parmezan. Dokładnie mieszamy.

Makaron dodajemy do boczku i cukinii. Mieszamy i gotujemy około 1 minuty. Zdejmujemy z ognia. Wlewamy sos. Mieszamy.

Podajemy świeżo przygotowane, posypany najlepiej świeżymi ziołami.

Szybkie, smaczne i syte danie.

Polecam.
Aneta Jawień

 

spacer