Włoski makaron. Włoski sos. Włoskie, szybkie przygotowanie. Tylko cukinia taka nasza. Ale teraz na nią sezon.
Składniki:
- 400 g makaronu (rurki, świderki),
- 1 średnia cukinia,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 kg boczku wędzonego (może być mniej),
- 1/2 litra śmietany 22%,
- 50 g startego parmezanu lub grana padano,
- 2 żółtka,
- oliwa z oliwek,
- tymianek
- oregano,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Czosnek, cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, w którym powstanie cała potrawa. I lekko smażymy. Cukinię dokładnie myjemy. Kroimy na pół. Wybieramy środek. Kroimy w plastry. Dodajemy do zrumienionego boczku.
W tym czasie gotujemy makaron (oczywiście al dente). Makaron odcedzamy. Zachowujemy wodę. Jedną chochelką podlewamy cukinię z boczkiem. Przyprawiamy wszystko niewielka ilością soli, pieprzu, ziół i ewentualnie vegetą do dań włoskich.
W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos. Do śmietany dodajemy żółtka jajek i parmezan. Dokładnie mieszamy.
Makaron dodajemy do boczku i cukinii. Mieszamy i gotujemy około 1 minuty. Zdejmujemy z ognia. Wlewamy sos. Mieszamy.
Podajemy świeżo przygotowane, posypany najlepiej świeżymi ziołami.
Szybkie, smaczne i syte danie.
Polecam.
Aneta Jawień
- Pokrojone składniki.
- Teraz wszystko razem dusimy
- Tak powstaje sos carbonara..
- Dodajemy makaron … chwilkę wszystko razem gotujemy.
- Łączymy sosem.
- Podajemy posypane tymiankiem i oregano.
- Tak wygląda makaron otulony sosem.







