Pyszne ciasto podane z powidłami, świeżymi jeżynami ...

Murzynek

Murzynek to ciasto niezwykle popularne w naszych domach. Zawsze kojarzy mi się z babcią i szklanką mleka. I takim wielkim mlecznym wąsiskiem pod nosem, i okruszkami czekoladowego ciasta na brodzie, i w kącikach ust. Dzisiaj nie wypada tak jeść. Etykieta! A szkoda. Wróćmy do dawnych czasów i upieczmy szybkie i smakowite ciasto, i pozwólcie sobie na wymazanie czekoladą :-P

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego,
  • posiekane bakalie (opcjonalnie).

Wykonanie:

Do dużego garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier, kakao i ekstrakt. Wszystko rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia. Odlewamy pół szklanki masy. Później posłuży nam za polewę. Resztę odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie po jednym żółtku. Ciągle mieszamy. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do ciasta. Gotową, gładką masę przekładamy do keksówki (25-30 cm) lub średniej tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach około 1 godziny (do suchego patyczka). Po przestudzeniu polewamy pozostawioną wcześniej polewą. Podajemy np. z mlekiem, bitą śmietaną i owocami. Można przełożyć powidłami. Albo bez zbędnych ceregieli, ukroić i zjeść. Mniam.

Polecam.
Aneta Jawień

spacer