Składniki:
- piersi z kurczaka,
- mix sałat (roszponka, rukola ,sałata, można dać szpinak surowy),
- papryka czerwona,
- ogórek zielony,
- pomidorki koktajlowe,
- ser pleśniowy,
- boczek,
- dressing (może być francuski, czosnkowy, vinaigrette).
Przygotowanie:
Kurczaka zmacerować w zalewie z sosu sojowego i cytryny.
Przesmażyć boczek, później przesmażyć kurczaka pokrojonego w paski.
Pokroić drobno paprykę, ogórka. Przekroić na pół pomidorki. Dodać trzy łyżki octu, łyżeczkę cukru, sól, pieprz do smaku. Odstawić na godzinę do lodówki.
Mięso odsączyć z tłuszczu i odstawić żeby wystygło.
Pokroić drobno ser pleśniowy, połączyć wszystkie składniki, dodać gotowy dressing sałatkowy.
Można dodać kiełki, grzanki, orzechy włoskie drobno posiekane według własnej fantazji :). Trzema słowami … co kto lubi.
Nam bardzo smakowało, połączenie tego kurczaka z serkiem pleśniowym było naprawdę fajne.
Polecam.
Paweł Janus