036 1

Sos pieczarkowy.

Składniki:

  • 1/2 kg pieczarek,
  • cebula,
  • masło,
  • sól,
  • pieprz,
  • szklanka bulionu,
  • 100 g śmietany.

Przygotowanie:

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dusimy na 2 łyżkach masła (nie złocimy). Dodajemy pokrojone (jak kto lubi) pieczarki
i nadal dusimy. Do uduszonych pieczarek dodajemy szklankę bulionu i doprawiamy pieprzem, solą (można dodać kostkę grzybową). Chwilkę dusimy. Jeśli chcemy więcej sosu, dodajemy więcej bulionu. Trzeba też pamiętać, że pieczarki puszczą trochę wody.
W naczyniu, w którym docelowo powstanie sos, rozpuszczamy 3 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki, dokładnie i szybko mieszamy, podlewamy wywarem z pieczarek, mieszamy. Dodajemy pieczarki wraz z całym płynem, w którym się znajdują. Szybciutko mieszamy żeby nie powstały grudki i tak chwilę gotujemy. Na końcu dodajemy śmietanę. Mieszamy aż zacznie bulgotać. I tak mamy już gotowy sos, który nadaje się nie tylko do gołąbków. Polecam go do makaronów, placków ziemniaczanych i innych dań.

Polecam.
Aneta Jawień

spacer