Składniki:
Ciasto:
- 50 dkg mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 25 dkg masła (margaryny),
- 1-2 jajka,
- 1 żółtko,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kg owoców (np. jabłek, śliwek, brzoskwiń).
Masa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe,
- 3/4 litra wody,
- 1 szklanka cukru.
Masa biszkoptowa:
- 5 białek,
- 4 żółtka,
- 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Mąkę posiekać z miękkim tłuszczem. Dodać resztę składników. Zagnieść ciasto i wylepić nim dużą formę. Ułożyć na cieście obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka lub brzoskwinie, lub połówki śliwek (jeśli owoce są duże kroimy je w ósemki).
Ugotować budyń na wodzie z cukrem. Gorący wyłożyć na owoce i równomiernie rozprowadzić.
Z białek ubić sztywną pianę. Utrwalić cukrem. Dodać żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Po czym delikatnie, ale starannie wymieszać. Masę jajeczną (biszkoptową) wyłożyć na budyń.
Przekładaniec wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Wystudzone ciasto przechowywać w lodówce. Podawać obficie posypane cukrem pudrem.
Ciasto jest niezwykle delikatne i lekkie. Schłodzone i podane w letni upał … boskie.
100 g = 250 cal.
Baaardzo polecamy.
Teresa Jawień i Aneta Jawień
- Jabłka wyłożone na kruchym cieście, zalane budyniem gotowanym na wodzie.
- Wszystko zalane masą biszkoptową.
- Upieczone. Wygląda na udane.
- Udało się !