014

Superprzekładaniec z owocami.

Składniki:

Ciasto:

  • 50 dkg mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 25 dkg masła (margaryny),
  • 1-2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 kg owoców (np. jabłek, śliwek, brzoskwiń).

Masa budyniowa:

  • 2 budynie waniliowe,
  • 3/4 litra wody,
  • 1 szklanka cukru.

Masa biszkoptowa:

  • 5 białek,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Mąkę posiekać z miękkim tłuszczem. Dodać resztę składników. Zagnieść ciasto i wylepić nim dużą formę. Ułożyć na cieście obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka lub brzoskwinie, lub połówki śliwek (jeśli owoce są duże kroimy je w ósemki).

Ugotować budyń na wodzie z cukrem. Gorący wyłożyć na owoce i równomiernie rozprowadzić.

Z białek ubić sztywną pianę. Utrwalić cukrem. Dodać żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Po czym delikatnie, ale starannie wymieszać. Masę jajeczną (biszkoptową) wyłożyć na budyń.

Przekładaniec wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 180-190 stopni.

Wystudzone ciasto przechowywać w lodówce. Podawać obficie posypane cukrem pudrem.
Ciasto jest niezwykle delikatne i lekkie. Schłodzone i podane w letni upał … boskie.
100 g = 250 cal.

Baaardzo polecamy.
Teresa Jawień i Aneta Jawień

spacer