Surówka z białej kapusty jest zdrowa i bardzo prosta w wykonaniu.
Składniki:
- 1/4 kapusty włoskiej lub zwykłej, lub cała, nieduża pekińska,
- 2 duże marchewki,
- 1 średnia cebula,
- 1/2 cytryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- pieprz,
- olej,
- majonez.
Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkujemy. Polecam kapustę włoską, jest delikatniejsza i odpowiednio soczysta.
Marchew ścieramy na drobnej tarce. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wszystko mieszamy. Dodajemy sok z 1/2 cytryny, cukier, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Podlewamy olejem. Dodajemy majonez (ok. 3 czubatych łyżek). Mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia.
Surówkę najlepiej przygotować rano. Będzie „przegryziona” i idealna do obiadu.
Rewelacyjna do gulaszu z kaszą, pieczonych mięs i ryb.
Polecam.
Aneta Jawień