010 1

Surówka z białej kapusty.

Surówka z białej kapusty jest zdrowa i bardzo prosta w wykonaniu.

Składniki:

  • 1/4 kapusty włoskiej lub zwykłej, lub cała, nieduża pekińska,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 średnia cebula,
  • 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pieprz,
  • olej,
  • majonez.

Przygotowanie:

Kapustę drobno szatkujemy. Polecam kapustę włoską, jest delikatniejsza i odpowiednio soczysta.
Marchew ścieramy na drobnej tarce. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wszystko mieszamy. Dodajemy sok z 1/2 cytryny, cukier, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Podlewamy olejem. Dodajemy majonez (ok. 3 czubatych łyżek). Mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia.

Surówkę najlepiej przygotować rano. Będzie „przegryziona” i idealna do obiadu.

Rewelacyjna do gulaszu z kaszą, pieczonych mięs i ryb.

Polecam.
Aneta Jawień

spacer