Składniki:
- 1 1/2 litra bulionu,
- 1 litr gęstych, przetartych pomidorów (np. Valfrutta albo … własny),
- torebka ryżu,
- garść makaronu (najlepiej spaghetti),
- dużo pieprzu,
- sól lub Vegeta.
Do ugotowanego, przecedzonego bulionu dolewamy przetarte pomidory. Gotujemy chwilę. Dodajemy do zupy torebkę suchego ryżu i gotujemy do momentu, kiedy ryż zacznie mięknąć. Wsypujemy połamany na drobno makaron (najlepiej spaghetti, gdyż nie pęcznieje szybko i pozostaje al dente) i gotujemy jeszcze chwilkę. Zazwyczaj ryż i makaron dochodzą same w zupie, więc należy uważać aby ich nie rozgotować. Zupę przyprawiamy do smaku. Polecam dużą ilość pieprzu, szczególnie zimą. Zupa jest wtedy przyjemnie rozgrzewająca.
Takie smaki zostały przywiezione z Chorwacji, a dokładnie z Dubrownika.
Polecam.
Aneta Jawień
