Zupa solferino pochodzi z północnych Włoch, a konkretnie z Lombardii. A jeszcze dokładniej z miejscowości Solferino, która znajduje się nieopodal jeziora Garda. Bazą zupy jest rosół. Dodatki, to ziemniaki i groszek. Jak legenda mówi, nazwa tej zupy związana jest z bitwą pod Solferino. Dokładniej z dniem ją poprzedzającym, kiedy to młody angielski gentleman zaserwował pożywną zupę oddziałom Piemontu. Istnieje kilka odmian tej zupy np. sardyńska, z mięsem i oczywiście tyle innych odmian ile domów na świecie
Składniki:
- 2 litry bulionu (dla wegetarian – bulion warzywny),
- 1 duża marchew,
- 1/2 kg fasolki szparagowej,
- 6 ziemniaków,
- 2 żółtka,
- 200 g śmietany 18% lub 22%,
- przecier pomidorowy,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie:
Do gotującego się bulionu dodajemy, obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki fasolkę szparagową. Kiedy zmięknie, dodajemy pokrojoną w paski lub krążki marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków i dodajemy
ok. 5 łyżek przecieru pomidorowego. Żółtka roztrzepujemy ze śmietaną dodając dla zahartowania (mieszanki jaj i śmietany) odrobinę wywaru. Tak zagęszczamy zupę. Oczywiście wszystko przyprawiamy.
Ot i mamy taką naszą „cienką” pomidorówkę, tylko z ziemniakami i fasolą. Jest bardzo smaczna. Warto spróbować. Dobrze „wchodzi” i jest szybka w przygotowaniu. Ale u mnie dominuje mięcho. Więc wkrótce popracuję nad sardyńską odmiana tej zupy.
Polecam.
Aneta Jawień