ogorki-1

Ogórki po żydowsku (słodko-kwaśne)

Składniki:

Podstawa:

  • ogórki,
  • marchew,
  • seler,
  • natka pietruszki,
  • koper,
  • małe cebulki,
  • papryka czerwona (opcjonalnie),
  • papryka chili (opcjonalnie).

Zalewa:

  • 1 i 1/2 szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 1/2 szklanki octu.

Przygotować zalewę. Zagotować ją, a następnie przestudzić.
Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki. Włożyć do słoika. Dodać 3 plastry marchewki, liść pietruszki, nieduży kawałek selera, koper. Można dodać paprykę czerwoną (1/2 papryki, pokrojonej wzdłuż) lub paprykę chili w niewielkiej ilości, lub obie papryki. Wersja z papryką jest bardzo ciekawa, szczególnie z chili – ja osobiście bardzo ją polecam.
Przygotowane warzywa w słoiku zalać zalewą. Gotować 3 minuty.

Można podawać do wszystkiego.

Polecam.
Aneta Jawień

spacer