NA291322

Czekoladowa chmurka.

Ciasto wg przepisu Nigelli Lawson.

Składniki:

  • 250 g ciemnej czekolady (zawierającej min. 70% kakao),
  • 125 g miękkiego masła,
  • 6 jajek (dwa całe, cztery z żółtkami oddzielonymi od białek),
  • 175 g cukru,
  • starta skórka pomarańczy,
  • tortownica o średnicy 23 cm.
Składniki na śmietanowy wierzch:
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub dwie łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao do posypania,
  • owoce (maliny, truskawki lub co kto lubi i co jest dostępne, ale nie koniecznie).
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dodajemy do niej masło i czekamy aż się rozpuści, a całość nieco przestygnie.
W tym czasie ubijamy 2 całe jajka i 4 żółtka z 75 g cukru, delikatnie dodajemy czekoladę z masłem i startą skórkę z pomarańczy.
W innej misce ubijamy 4 białka na pianę, dodając stopniowo 100 g cukru aż do uzyskania błyszczącej piany. Następnie łączymy pianę z masą czekoladową. Najpierw dodajemy kilka łyżek piany z białek do masy czekoladowej – mieszamy, a następnie całą masę czekoladową dodajemy do białek.
Tak przygotowaną masę przekładamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy 35-40 minut albo do chwili, kiedy ciasto wyrośnie i popęka, a środek nie będzie już płynny.
Ciasto powinno przypominać krater.
Ubijamy śmietanę (dodając ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy) aż będzie stojąca, ale nie całkiem sztywna.
Wypełniamy zagłębienie ciasta owocami i śmietaną. Delikatnie za pomocą sitka, oprószamy wierzch kakao. 

Ciasto jest naprawdę pyszne, polecam.
Sylwia Janus
spacer