007 1

Barszcz ukraiński z „Jaśkiem”.

Składniki:

  • kość ze schabu lub bulion,
  • 6 czerwonych buraków,
  • 1 marchew,
  • 1  mała pietruszka,
  • nieduży kawałek selera,
  • 2 torebki „Barszczu ukraińskiego” Hortexu,
  • 1/2 kg fasoli Jaśka,
  • koncentrat barszczu czerwonego Krakus.

Jeśli ktoś nie chce używać gotowych mieszanek warzywnych to w tym przypadku zastępujemy je:

  • 3 pomidorami,
  • 1/4 kapusty włoskiej,
  • 1/2 kg fasolki szparagowej,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 1/2 papryki zielonej.

Wszystko kroimy w słupki i dodajemy do wywaru buraczanego.

Przygotowanie:

Fasolę „Jaśka” moczymy. Najlepiej przez całą noc. Na drugi dzień, gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Odstawiamy.
Kość ze schabu zalewamy wodą. Gotujemy. Dodajemy 5 czerwonych buraków pokrojonych w plastry. 6 buraka pokrojonego w kostkę pozostawiamy na później. Dodajemy całą marchew, pietruszkę, seler. Kiedy powstanie wywar, odcedzamy warzywa. Dodajemy 2 torebki „Barszczu ukraińskiego” Hortexu i „szóstego”, pokrojonego w kostkę buraka. Przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą. Gotujemy do miękkości. Dodajemy w niewielkiej ilości koncentrat buraczny, tak aby wyciągnąć kolor. Chwilkę gotujemy tak aby nie dopuścić do wrzenia.
Fasolę wykładamy na miseczkę i zalewamy gorącym barszczem z warzywami.

Polecam.
Aneta Jawień

spacer