Składniki:
- kość ze schabu lub bulion,
- 6 czerwonych buraków,
- 1 marchew,
- 1 mała pietruszka,
- nieduży kawałek selera,
- 2 torebki „Barszczu ukraińskiego” Hortexu,
- 1/2 kg fasoli Jaśka,
- koncentrat barszczu czerwonego Krakus.
Jeśli ktoś nie chce używać gotowych mieszanek warzywnych to w tym przypadku zastępujemy je:
- 3 pomidorami,
- 1/4 kapusty włoskiej,
- 1/2 kg fasolki szparagowej,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 1/2 papryki zielonej.
Wszystko kroimy w słupki i dodajemy do wywaru buraczanego.
Przygotowanie:
Fasolę „Jaśka” moczymy. Najlepiej przez całą noc. Na drugi dzień, gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Odstawiamy.
Kość ze schabu zalewamy wodą. Gotujemy. Dodajemy 5 czerwonych buraków pokrojonych w plastry. 6 buraka pokrojonego w kostkę pozostawiamy na później. Dodajemy całą marchew, pietruszkę, seler. Kiedy powstanie wywar, odcedzamy warzywa. Dodajemy 2 torebki „Barszczu ukraińskiego” Hortexu i „szóstego”, pokrojonego w kostkę buraka. Przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą. Gotujemy do miękkości. Dodajemy w niewielkiej ilości koncentrat buraczny, tak aby wyciągnąć kolor. Chwilkę gotujemy tak aby nie dopuścić do wrzenia.
Fasolę wykładamy na miseczkę i zalewamy gorącym barszczem z warzywami.
Polecam.
Aneta Jawień