Składniki:
Podstawa:
- ogórki,
- marchew,
- seler,
- natka pietruszki,
- koper,
- małe cebulki,
- papryka czerwona (opcjonalnie),
- papryka chili (opcjonalnie).
Zalewa:
- 1 i 1/2 szklanki wody,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżka soli,
- 1/2 szklanki octu.
Przygotować zalewę. Zagotować ją, a następnie przestudzić.
Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki. Włożyć do słoika. Dodać 3 plastry marchewki, liść pietruszki, nieduży kawałek selera, koper. Można dodać paprykę czerwoną (1/2 papryki, pokrojonej wzdłuż) lub paprykę chili w niewielkiej ilości, lub obie papryki. Wersja z papryką jest bardzo ciekawa, szczególnie z chili – ja osobiście bardzo ją polecam.
Przygotowane warzywa w słoiku zalać zalewą. Gotować 3 minuty.
Można podawać do wszystkiego.
Polecam.
Aneta Jawień