Składniki:
- 2 kg ziemniaków startych jak na placki,
- 5 (około) ziemniaków ugotowanych i zmielonych ,
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub karczek),
- 1 namoczona bułeczka,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- majeranek, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Starte ziemniaki odcisnąć przez gazę lub ściereczkę. Połączyć z przestudzonymi i zmielonymi ziemniakami (ja tylko dokładnie ubijam) i mąką. Dosolić do smaku i dokładnie wymieszać.
Mięso zmielić razem z odciśnięta bułką, cebulą i czosnkiem. Doprawić i również, dokładnie wymieszać.
Nabierać na rękę ciasto ziemniaczane, rozpłaszczyć, nałożyć masę mięsną i bardzo dokładnie zakleić, tworząc owalny kształt. Obtoczyć w mące i oklepać. Z tej ilości produktów, wyjdzie około 13-15 sztuk.
Wrzucać na gotującą się wodę. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Takie są najlepsze. Można użyć mięso przesmażone. Wówczas gotujemy krótko, ok. 5 min.
Okrasić skwarkami.
Pyszne są również odsmażane.
Smacznego.
Zosia Machnik