Składniki:
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego,
- 1 maleńka cebulka,
- kilka plasterków pora,
- olej,
- vegeta,
- tymianek,
- curry słodkie,
- chili ostre,
- kilka plastrów szynki,
- rodzynki,
- orzechy włoskie,
- ziarno słonecznika,
- sos winegret (przepis w dziale sosy i marynaty)
Przygotowanie:
Ryż opłukać i odsączyć. Podsmażyć na łyżce dobrze rozgrzanego oleju a następnie zalać dwoma szklankami wrzącej wody. Chwilę pogotować aby wchłoną wodę. Nie wolno rozgotować! Odstawiamy na około 1 godzinę.
W tym czasie kroimy drobno maleńką cebulkę. Dodajemy kilka drobno pokrojonych plasterków pora. Szklimy.
Dodajemy ryż. Zaczynamy wszystko smażyć na ostrym ogniu i ciągle mieszając dodajemy: vegetę, tymianek, słodkie curry, ostrą chili. Tak chwilę smażymy. Odstawiamy.
Do lekko przestudzonego, przyprawionego ryżu dodajemy pokrojoną szynkę, rodzynki, rozdrobnione orzechy włoskie, słonecznik, a na koniec odrobinę sosu winegret.
Podajemy na zimno lub ciepło, samą lub z bagietką, lub jako dodatek do innych potraw, wędliny czy grilla.
Bardzo smaczne, zdrowe i syte.
Polecam.
Aneta Jawień
- Dusimy cebulkę i pora.
- Dodajemy uprażony ryż i obsmażamy wraz z przyprawami.
- Przestudzamy.
- przygotowane dodatki.
- A to już całość.