014 (2)

Sałatka z ryżu, z szynką na ostro.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego,
  • 1 maleńka cebulka,
  • kilka plasterków pora,
  • olej,
  • vegeta,
  • tymianek,
  • curry słodkie,
  • chili ostre,
  • kilka plastrów szynki,
  • rodzynki,
  • orzechy włoskie,
  • ziarno słonecznika,
  • sos winegret (przepis w dziale sosy i marynaty)

Przygotowanie:

Ryż opłukać i odsączyć. Podsmażyć na łyżce dobrze rozgrzanego oleju a następnie zalać dwoma szklankami wrzącej wody. Chwilę pogotować aby wchłoną wodę. Nie wolno rozgotować! Odstawiamy na około 1 godzinę.

W tym czasie kroimy drobno maleńką cebulkę. Dodajemy kilka drobno pokrojonych plasterków pora. Szklimy.

Dodajemy ryż. Zaczynamy wszystko smażyć na ostrym ogniu i ciągle mieszając dodajemy: vegetę, tymianek, słodkie curry, ostrą chili. Tak chwilę smażymy. Odstawiamy.

Do lekko przestudzonego, przyprawionego ryżu dodajemy pokrojoną szynkę, rodzynki, rozdrobnione orzechy włoskie, słonecznik, a na koniec odrobinę sosu winegret.

Podajemy na zimno lub ciepło, samą lub z bagietką, lub jako dodatek do innych potraw, wędliny czy grilla.

Bardzo smaczne, zdrowe i syte.

Polecam.
Aneta Jawień


spacer