Ciasto krucho-drożdżowe.

Składniki:

  • 2 dkg drożdży,
  • 1/2 kg mąki,
  • 1 całe jajko, 1 żółtko,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1/4 łyżeczki cukru,
  • 15 dkg margaryny (najlepiej roztopionej, ale nie ciepłej),
  • 2-4 łyżek śmietany.
Przygotowanie:
 
Drożdże rozpuścić w bardzo małej ilości mleka. Dodać mąkę, jedno całe jajko i 1 żółtko, sól, cukier, roztopioną i schłodzoną margarynę, odrobinę śmietany.

Wyrabiamy ciasto. Ma odchodzić od ręki i być plastyczne. Jeśli jest zbyt twarde, dodajemy po trochu śmietanę.
Nie pozostawiamy do wyrośnięcia.

Jeśli ciasto jest już wyrobione, przystępujemy do robienia kapuśniaczków, pasztecików, pierogów itp.

Białkiem, które pozostało smarujemy kapuśniaczki przed pieczeniem. Możemy posypać kminkiem a jeśli ktoś lubi, czarnuszką.

Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem, 20-25 minut.

Polecam.
Irenka z Wieliczki
spacer