Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych,
- 3 łyżki ojeju lub oliwy,
- 250 ml mleka lub pół na pół z wodą.
Wykonanie:
Przygotować 250 ml ciepłego mleka lub po połowie z wodą. Pokruszone drożdże należy wrzucić do ciepłej wody.
Czekamy chwilę. Kiedy na wierzchu wody utworzy się pianka – to znak, że drożdże pracują.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, olej i wlać wodę z drożdżami.
Ciasto mieszamy aż połączą się wszystkie składniki. Następnie wyrabiamy przez kilka minut do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta.
Gotowe ciasto rozwałkuj i ułóż na nim ulubione dodatki.
Polecam.
Aneta Jawień