Ciasto na pizze.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych,
  • 3 łyżki ojeju lub oliwy,
  • 250 ml mleka lub pół na pół z wodą.

Wykonanie:

Przygotować 250 ml ciepłego mleka lub po połowie z wodą. Pokruszone drożdże należy wrzucić do ciepłej wody.
Czekamy chwilę. Kiedy na wierzchu wody utworzy się pianka – to znak, że drożdże pracują.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, olej i wlać wodę z drożdżami.
Ciasto mieszamy aż połączą się wszystkie składniki. Następnie wyrabiamy przez kilka minut do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta.

Gotowe ciasto rozwałkuj i ułóż na nim ulubione dodatki.

Polecam.
Aneta Jawień

spacer