Smakowicie wyglądają? Tak też smakują.

Calzone z pieczarkami.

Calzone to pizza w kształcie pieroga z różnym nadzieniem. Pyszne danie włoskie. A im bardziej jedziemy na południe Włoch, tym lepsze. Świetnie nadaje się do „spolszczenia”. Zachęcam do rozwijania swojej wyobraźni kulinarnej przy tworzeniu tego dania i podzielenia się na naszej stronie.

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych,
  • 3 łyżki ojeju lub oliwy,
  • 250 ml mleka lub pół na pół z wodą.

Przygotowanie ciasta w artykule „Ciasto na pizzę”.
Albo wersja skrócona – kupujemy gotowe ciasto na pizzę.

Nadzienie:

  • 1/2 kg pieczarek,
  • 1 średnia cebula,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • mozarella twarda lub miękka, lub inny ser.

Cebulkę dusimy, dodajemy pokrojone (jak kto lubi) pieczarki. Całość dusimy do odparowania wody. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Rozwałkowane ciasto kroimy na prostokąt wielkości 20/15 cm. Na połowie rozkładamy pieczarki. Na pieczarkach układamy ser. Niczego nie żałujemy. :-)
Całość dobrze zaklejamy. Układamy na blaszce, na pergaminie i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.
Oczywiście wielkość naszego calzone może być dowolna.

Bardzo polecam.
Aneta Jawień

spacer