Calzone to pizza w kształcie pieroga z różnym nadzieniem. Pyszne danie włoskie. A im bardziej jedziemy na południe Włoch, tym lepsze. Świetnie nadaje się do „spolszczenia”. Zachęcam do rozwijania swojej wyobraźni kulinarnej przy tworzeniu tego dania i podzielenia się na naszej stronie.
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych,
- 3 łyżki ojeju lub oliwy,
- 250 ml mleka lub pół na pół z wodą.
Przygotowanie ciasta w artykule „Ciasto na pizzę”.
Albo wersja skrócona – kupujemy gotowe ciasto na pizzę.
Nadzienie:
- 1/2 kg piersi z indyka,
- 1 czerwona papryka,
- 1/2 zielonej papryki,
- 1/2 żółtej papryki,
- kiść pomidorków koktajlowych (lub około 15 sztuk),
- 10 cebulek perłowych (lub 1 mała cebula),
- 10 czarnych oliwek,
- kilka kwiatów brokuła,
- duża garść fasolki szparagowej,
- sól,
- pieprz,
- papryka czerwona,
- papryka chili,
- bazylia.
Wykonanie:
Mięso kroimy na cienkie podłużne paski. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami. Obsmażamy na patelni, na ostrym ogniu. Potem chwilę dusimy do miękkości.
Warzywa kroimy. Marchew w talarki (jeśli marchewka jest duża po prostu kroimy ją drobniej), paprykę w paski, pomidorki w ćwiartki, oliwki w kółeczka, brokuły dzielimy na niewielkie kawałki, fasolkę kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki i dodajemy obrane cebulki. Tak przygotowane warzywa chwilę dusimy na osobnej patelni do odparowania wody. Przyprawiamy do smaku.
Następnie łączymy mięso z warzywami i jeszcze chwilkę razem dusimy, dodajemy bazylię. Pamiętajmy aby wszystkie składniki zachowały swoje kształty i konsystencję, wtedy lepiej wyczuwamy smak.
Tak przygotowany farsz wykładamy na ciasto i przykrywamy serem. Wszystko dokładnie zaklejamy. Układamy na blaszce, na pergaminie i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Bardzo polecam.
Aneta Jawień