022 1

Calzone z mięsem i warzywami.

Calzone to pizza w kształcie pieroga z różnym nadzieniem. Pyszne danie włoskie. A im bardziej jedziemy na południe Włoch, tym lepsze. Świetnie nadaje się do „spolszczenia”. Zachęcam do rozwijania swojej wyobraźni kulinarnej przy tworzeniu tego dania i podzielenia się na naszej stronie.

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych,
  • 3 łyżki ojeju lub oliwy,
  • 250 ml mleka lub pół na pół z wodą.

Przygotowanie ciasta w artykule „Ciasto na pizzę”.
Albo wersja skrócona – kupujemy gotowe ciasto na pizzę.

Nadzienie:

  • 1/2 kg piersi z indyka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • kiść pomidorków koktajlowych (lub około 15 sztuk),
  • 10 cebulek perłowych (lub 1 mała cebula),
  • 10 czarnych oliwek,
  • kilka kwiatów brokuła,
  • duża garść fasolki szparagowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka czerwona,
  • papryka chili,
  • bazylia.


Wykonanie:

Mięso kroimy na cienkie podłużne paski. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami. Obsmażamy na patelni, na ostrym ogniu. Potem chwilę dusimy do miękkości.

Warzywa kroimy. Marchew w talarki (jeśli marchewka jest duża po prostu kroimy ją drobniej), paprykę w paski, pomidorki w ćwiartki, oliwki w kółeczka, brokuły dzielimy na niewielkie kawałki, fasolkę kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki i dodajemy obrane cebulki. Tak przygotowane warzywa chwilę dusimy na osobnej patelni do odparowania wody. Przyprawiamy do smaku.

Następnie łączymy mięso z warzywami i jeszcze chwilkę razem dusimy, dodajemy bazylię. Pamiętajmy aby wszystkie składniki zachowały swoje kształty i konsystencję, wtedy lepiej wyczuwamy smak.

Tak przygotowany farsz wykładamy na ciasto i przykrywamy serem. Wszystko dokładnie zaklejamy. Układamy na blaszce, na pergaminie i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

Bardzo polecam.
Aneta Jawień

spacer