- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- świeży szpinak (ok. 500 g),
- ricotta,
- czosnek,
- sól,
- pieprz,
- 2 jajka.
Mieliśmy tylko to zdjęcie tarty, więc nadzienie i ciasto to nasza inwencja. Użyliśmy ciasta francuskiego, może lepsze byłoby półfrancuskie lub półkruche.
Farsz.
Świeży szpinak w liściach, opłukany 2-3 razy, odsączony z wody wrzucić do garnka na małym ogniu, lekko posolić i przykryć. Gotować 3-5 min.Do miski wkładamy serek ricotta (może byś serek typu włoskiego), 2 ząbkami czosnku (bo lubimy czosnek). Dodajemy przestudzony szpinak. Wbijamy jedno jajko. Dodajemy sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania słoneczka.
Kładziemy płat ciasta. Na cieście, na środku układamy kulkę farszu. Następnie układamy okrąg z nadzienia. Wszystko w takich odstępach żeby dało się skleić ciasto pomiędzy nadzieniami. Tak przygotowane nadzienie, przykrywamy drugim płatem ciasta, który powinien być większy ze względu na „pofałdowania”. Następnie na cieście, pod którym znajduje się kulka nadzienia, kładziemy miseczkę do góry dnem, tak aby jej brzeg skleił nam ciasto (pomiędzy nadzieniami). Mocno sklejamy brzeg. Nacinamy okrąg w równych odstępach, lekko przekręcamy. Tak powstaje słoneczko.
Piotr Kubowicz
z Krakowa.