Tzatziki.

Tzatziki to najpopularniejsza grecka przystawka oraz dodatek (sos) do grillowanych mięs. Podany schłodzony świetnie się komponuje z gorącym pikantnym daniem. Świetnie „gasi pożar” i równoważy odczucia na naszych kubkach smakowych. MNIAM!

Składniki: 

Wersja 1:

  • ser feta,
  • 2 jogurty naturalne (małe),
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • świeże ogórki 2-3 (takich po 15 cm),
  • pieprz,
  • sól (opcjonalnie).

Wersja 2:

  • Zamiast fety i jogurtów naturalnych, dajemy 500 ml gęstego jogurtu np. greckiego,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • świeże ogórki 2-3,
  • pieprz,
  • sól,
  • sok z 1/4 cytryny,
  • oliwa,
  • koperek.

Przygotowanie:

Wersja 1.
Obrane ogórki ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Odstawiamy do ocieknięcia. Można je posolić żeby lepiej puściły wodę. Ja nie solę. Feta jest wystarczająco słona. W tym czasie rozdrabniamy fetę, dodajemy jogurt i przepuszczony przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy aż otrzymamy gładką masę. Ogórki jeszcze lekko odciskamy i mieszamy z serowo-jogurtową masą. Dodajemy pieprz. Podajemy schłodzone.

Wersję 2.
Tę wersję przygotowujemy podobnie, ale … jogurt mieszamy z czosnkiem, sokiem z cytryny odrobiną oliwy i drobno pokrojonym koperkiem i dodajemy odsączone ogórki. Solimy i pieprzymy. Podajemy schłodzone.

Ja trzymam się wersji 1. Przepis otrzymałam wiele lat temu od mojej koleżanki Izy i uważam (nieskromnie), że jest najlepszy.

Tzatziki są świetne z grillowanymi mięsami, plackami ziemniaczanymi, zapieczonym pieczywem i same ze sobą. :-)

Polecam.
Aneta Jawień

 

spacer