Składniki:
- 4 kg cukini,
- 1/2 kg cebuli,
- 1/2 kg marchwi,
- 1 pietruszka + natka.
Zalewa:
- 4 łyżki soli,
- 30 dkg cukru,
- 1 szklanka oliwy,
- 1 szklanka octu,
- 4 duże ząbki czosnku.
Przygotowanie:
Cukinię pokroić w kostkę i nasolić. Cebulę i marchew pokroić w kostkę sparzyć a następnie nasolić. Pietruszkę również pokroić w kostkę i wymieszać z natką. Wszystkie produkty wymieszać z zalewą. Zagotować. Nakładać do słoika gorące. Nie trzeba pasteryzować.
Sałatka jest świetna jako przekąska i jako dodatek do innych sałatek.
Polecam.
Irenka z Wieliczki
- Sałatkę można przygotować w malutkich, małych i…
- … dużych słoikach. Wykorzystujemy tę wielkość, która jest nam potrzebna.