Przepis na 20 mięciutkich, puszystych bułeczek.
Składniki:
Na ciasto:
- 600 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- pół łyżeczki soli,
- 42 g drożdży świeżych,
- 100 g masła,
- 250 ml mleka,
- 2 jajka.
Na nadzienie:
- 150 g bardzo miękkiego masła (można rozpuścić, wtedy wystarczy mniej),
- 150 g cukru,
- 1,5 łyżeczki cynamonu.
Na glazurę (niekoniecznie):
- 1 jajko
Mleko podgrzać w garnuszku, dodać pokruszone drożdże oraz trochę cukru. Wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na ok. 5 minut. W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól. Wbić jajka. Następnie stopniowo wylewać rozpuszczone drożdże. Gdy składniki z grubsza się połączą, dodać rozpuszczone masło. Dobrze zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut.
Po tym czasie z ciasta ująć 1/3 i rozwałkować na wymiar formy, czyli 33 x 24 cm (uprzednio wyłożonej papierem). To będzie spód naszych bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm.
W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia wymieszać w naczyniu.
Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej kiełbaski. Ostrym nożem pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je częścią rozciętą na spodzie z ciasta. Powinno wyjść około 20 kawałków. Pozostawić do napuszenia na 15 minut.
Napuszone bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 – 25 minut w temperaturze 200 ºC.
Podawać ciepłe.
Smacznego;)
Kasia Szopa
P.S. Ponieważ mamy sezon truskawkowy, przyszło mi na myśl, że nadzienie cynamonowe można zamienić na świeży dżem truskawkowy.
Fot. Ania Malec