fraszynki-mazurskie

Fraszynki mazurskie.

Fraszynki mazurskie, jak sama nazwa mówi, to potrawa pochodząca z okolic Mazur. W smaku przypominają nieco kluski śląskie. Są bardzo pożywne. Doskonale komponują się z surówką ze świeżych warzyw.

Ciasto:
  • 90 dag ziemniaków gotowanych,
  • 25 dag mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • sól.
Farsz:
  • 15 dag mięsa gotowanego wieprzowego,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 8 dag cebuli,
  • olej,
  • pieprz,
  • sól.
Ugotowane ziemniaki zmielić lub ugnieść, dodać jajka, sól, mąkę. Wyrobić ciasto.
Przyrządzić farsz: mięso zmielić razem z podsmażoną cebulą, pieprzem i ugotowanymi jajkami. Wymieszać na jednolitą masę.
Kształtować placuszki z ciasta, nakładać farsz, formować jak kotlety (mielone). Obtoczyć w roztrzepanym jajku, i w bułce. Smażyć na oleju na złoty kolor.
Fraszynki dobrze podać z surówką np. taką:
  • 1 marchew (surowa),
  • 1 pietruszka korzeń (surowa),
  • majonez pół na pół ze śmietaną i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.

Smacznego.
Sylwia Janus

spacer