Fraszynki mazurskie, jak sama nazwa mówi, to potrawa pochodząca z okolic Mazur. W smaku przypominają nieco kluski śląskie. Są bardzo pożywne. Doskonale komponują się z surówką ze świeżych warzyw.
Ciasto:
- 90 dag ziemniaków gotowanych,
- 25 dag mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- sól.
Farsz:
- 15 dag mięsa gotowanego wieprzowego,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 8 dag cebuli,
- olej,
- pieprz,
- sól.
Ugotowane ziemniaki zmielić lub ugnieść, dodać jajka, sól, mąkę. Wyrobić ciasto.
Przyrządzić farsz: mięso zmielić razem z podsmażoną cebulą, pieprzem i ugotowanymi jajkami. Wymieszać na jednolitą masę.
Kształtować placuszki z ciasta, nakładać farsz, formować jak kotlety (mielone). Obtoczyć w roztrzepanym jajku, i w bułce. Smażyć na oleju na złoty kolor.
Fraszynki dobrze podać z surówką np. taką:
- 1 marchew (surowa),
- 1 pietruszka korzeń (surowa),
- majonez pół na pół ze śmietaną i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
Smacznego.
Sylwia Janus