zupa-gulaszowa

Zupa gulaszowa.

Składniki:
  • 1/2 kg wieprzowiny z łopatki,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 łyżki „zacierek”,
  • 4 łyżki słodkiej papryki w proszku,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 łyżeczki kminku,
  • 2 litry wywaru mięsnego (może być z kostek rosołowych),
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz.
Umytą wieprzowinę kroimy w kostkę. W rozgrzanym garnku przesmażamy na oleju sproszkowaną paprykę. Następnie dodajemy poszatkowaną cebulę i pozostałe przyprawy. Dorzucamy do garnka wieprzowinę i całość zalewamy wywarem mięsnym. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. W tym czasie, kroimy paprykę w paski, a ziemniaki w kostkę. Kiedy wieprzowina będzie miękka, dodajemy „zacierki” oraz pokrojone warzywa. Gotujemy wszystko do miękkości.
Na koniec, doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i jasnym pieczywem.

 

Smacznego.
Sylwia Janus
spacer