Składniki:
- 1/2 kg wieprzowiny z łopatki,
- 1 papryka czerwona,
- 2 cebule,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 ziemniaki,
- 2 łyżki „zacierek”,
- 4 łyżki słodkiej papryki w proszku,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 2 łyżeczki kminku,
- 2 litry wywaru mięsnego (może być z kostek rosołowych),
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz.
Umytą wieprzowinę kroimy w kostkę. W rozgrzanym garnku przesmażamy na oleju sproszkowaną paprykę. Następnie dodajemy poszatkowaną cebulę i pozostałe przyprawy. Dorzucamy do garnka wieprzowinę i całość zalewamy wywarem mięsnym. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. W tym czasie, kroimy paprykę w paski, a ziemniaki w kostkę. Kiedy wieprzowina będzie miękka, dodajemy „zacierki” oraz pokrojone warzywa. Gotujemy wszystko do miękkości.
Na koniec, doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i jasnym pieczywem.
Smacznego.
Sylwia Janus