036 2

Makaron z grzybami i suszonymi pomidorami.

Składniki:

  • 300 g makaronu (tagliatelle, rurki, śrubki),
  • 300 g świeżych grzybów np. podgrzybków (mogą być mrożone),
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie,
  • 1-2 cebule szalotki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5 łyżek białego, wytrawnego wina,
  • 300 ml śmietany kremówki,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Posieką drobno cebulę i czosnek, podsmażamy na oliwie spod suszonych pomidorów. Oczyszczone i pokrojone w grube plastry grzyby dodać do cebuli. Smażyć około 5 minut. Podlewamy winem. Gdy wino odparuje, wlewamy śmietanę i dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory. Dusimy kolejne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente. Zalać sosem i wymieszać.

Polecam ze względu na szybkość przygotowania i bardzo ciekawy smak. Makaron – rurki.

Polecam.
Aneta Jawień

spacer