Składniki:
- 300 g makaronu (tagliatelle, rurki, śrubki),
- 300 g świeżych grzybów np. podgrzybków (mogą być mrożone),
- 100 g suszonych pomidorów w oliwie,
- 1-2 cebule szalotki,
- 1 ząbek czosnku,
- 5 łyżek białego, wytrawnego wina,
- 300 ml śmietany kremówki,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Posieką drobno cebulę i czosnek, podsmażamy na oliwie spod suszonych pomidorów. Oczyszczone i pokrojone w grube plastry grzyby dodać do cebuli. Smażyć około 5 minut. Podlewamy winem. Gdy wino odparuje, wlewamy śmietanę i dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory. Dusimy kolejne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente. Zalać sosem i wymieszać.
Polecam ze względu na szybkość przygotowania i bardzo ciekawy smak. Makaron – rurki.
Polecam.
Aneta Jawień