Calzone to pizza w kształcie pieroga z różnym nadzieniem. Pyszne danie włoskie. A im bardziej jedziemy na południe Włoch, tym lepsze. Świetnie nadaje się do „spolszczenia”. Zachęcam do rozwijania swojej wyobraźni kulinarnej przy tworzeniu tego dania i podzielenia się na naszej stronie.
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych,
- 3 łyżki ojeju lub oliwy,
- 250 ml mleka lub pół na pół z wodą.
Przygotowanie ciasta w artykule „Ciasto na pizzę”.
Albo wersja skrócona – kupujemy gotowe ciasto na pizzę.
Nadzienie:
- 1/2 kg pieczarek,
- 1 średnia cebula,
- olej,
- sól,
- pieprz,
- mozarella twarda lub miękka, lub inny ser.
Cebulkę dusimy, dodajemy pokrojone (jak kto lubi) pieczarki. Całość dusimy do odparowania wody. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Rozwałkowane ciasto kroimy na prostokąt wielkości 20/15 cm. Na połowie rozkładamy pieczarki. Na pieczarkach układamy ser. Niczego nie żałujemy.
Całość dobrze zaklejamy. Układamy na blaszce, na pergaminie i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.
Oczywiście wielkość naszego calzone może być dowolna.
Bardzo polecam.
Aneta Jawień
- Dusimy pieczarki z cebulką.
- Wykładamy nadzienie na rozwałkowane ciasto.
- Sklejone calzone wędrują do piekarnika.
- Rumiane, ciepłe, chrupiące …
- Smakowicie wyglądają? Tak też smakują.