Wielkanoc.

Chałka na wielkanocne śniadanie.

Składniki:

  • 2 żółtka, 1 całe jajko,
  • 10 dkg masła lub margaryny Kasi,
  • 150 ml mleka,
  • cukier według uznania (ja daję 10 dkg),
  • cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 50 dkg mąki,
  • 5 dkg drożdży.

Przygotowanie:

Mleko, masło, cukier i cukier waniliowy wymieszać i lekko podgrzać. Dodać jajka i pozostałe składniki. Wymieszać. Ciasto wyrobić można mikserem (końcówkami do ciasta). Mieszać około 5 minut. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość, uformować warkocz. Po ponownym wyrośnięciu, posmarować jajkiem i piec w 180 stopniach, około 25-30 minut.

Polecam.
Zofia Machnik

spacer