Składniki:
- 10 listków mięty,
- 10 listków melisy,
- 4 cytryny,
- 300 g cukru,
- 400 ml wody.
2 cytryny obieramy ze skórki. Wszystkie cytryny kroimy w miarę drobno, wyciągamy pestki, dodajemy melisę, mięte, cukier i miksujemy. Dolewamy 1/2 litra wody i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, ciągle mieszając żeby nie przywarło.
Przecedzamy syrop przez gęste sitko i dolewamy 2 litry wody. Schładzamy i … pijemy. Pycha!
Jeśli chcemy w lemoniadzie mniej goryczki, pozostawiamy tylko 1 cytrynę w skórce. Resztę dokładnie obieramy.
Jeśli chcemy w lemoniadzie mniej goryczki, pozostawiamy tylko 1 cytrynę w skórce. Resztę dokładnie obieramy.
Bardzo polecam w upalne dni.
Sylwia Janus
- Jeśli komuś „mało”, można przygotować więcej.