Marynowany ser.

Marynowany ser.

Składniki:

  • biały ser,
  • oliwa (ewentualnie olej),
  • czosnek,
  • sól,
  • pieprz (w całości i mielony),
  • papryka chili,
  • zioła (rozmaryn, bazylia, oregano).

Przygotowanie:

Ser kroimy w słupki, posypujemy obficie solą i papryką chili w proszku. Jeśli mamy świeżą paprykę chili, najlepiej w kilku kolorach, to dodajemy do zalewy po maleńkim kawałeczku. Wtedy oczywiście nie sypiemy papryki w proszku! Ser układamy w słoiczku przekładając dowolnymi ziołami. Wrzucamy kilka ziarenek pieprzu (może być różnokolorowy). Zalewamy oliwą. Zakręcamy. Wstawiamy do lodówki. Pozostawiamy na 48 godzin.
Ser taki można podawać jako dodatek do sałatek ze świeżych warzyw, a oliwa służy jako sos. Świetnie sprawdza się z białym pieczywem jako dodatek do schłodzonego, wytrawnego białego wina.

Generalnie, nie należy się przejmować tym, jakie mamy w domu przyprawy. Mieszamy wszystko co jest. Będzie pyszne.
Na zdjęciu słoiczek pierwszy od prawej zawiera ser zalany zalewą do ogórków chili. Przepis na zalewę przy przepisie na ogórki.

Polecam.

Aneta Jawień

spacer