Ogórki chili

Ogórki chili.

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków,
  • 4 łyżki soli,
  • 2 łyżeczki chili,
  • główka czosnku,
  • 1 kg cukru,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 10 łyżek oleju (oliwy).


Przygotowanie:

Ogórki pokroić grubo (około 0,5 cm), zasypać solą i zostawić na 6 godzin. Można przygotować późnym wieczorem i zostawić na całą noc. Po tym czasie odcedzamy, dodajemy 2 łyżeczki chili i pokrojoną drobno całą główkę czosnku. Mieszamy.
Teraz czas na zalewę. Rozpuszczamy podgrzewając 1 kg cukru w 1,5 szklance octu. Zalewę mieszamy z ogórkami. 10 łyżek oleju mocno rozgrzewamy „do dymku”. Zalewamy wszystko olejem, mieszamy, nakładamy do słoików. Nie pasteryzujemy.
Świetny dodatek do mięs szczególnie grillowanych oraz sałatek. Podawać schłodzone.

Rada.

Zalewa która pozostanie jest świetna do marynowania mięs i serów. (Więcej w dziale „Porady”-WKRÓTCE).

Polecam.

Aneta Jawień

spacer