Sernik Wiedwński

Sernik wiedeński.

Składniki:

0,8 kilograma sera,
200 gram naturalnego serka homogenizowanego,
10 jajek,
25 dkg masła,
4 łyżki grysiku,
1 szklanka cukru,
bakalie.

Opcjonalnie :

kruche ciasto,
lub herbatniki petit buerre,
lub biszkopty wrocławskie.


Przygotowanie:

Ser mielimy przynajmniej dwa razy. Jeżeli kupujemy mielony, to (według mnie) tylko miechowski lub ewentualnie President.
Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy żółtka z cukrem. Dodajemy powoli masło, później ser, grysik, bakalie i pianę
z białek. Masa jest bardzo rzadka. I tak ma być. Tak przygotowany ser wylewamy bezpośrednio na wysmarowaną masłem tortownicę lub inną blaszkę. Pieczemy około godziny w 180 stopniach albo do suchego patyczka.
Sernik nie wymaga spodu. Ja lubię odrobinę ciasta. Albo wykładam cienką warstwę ciasta kruchego, albo herbatniki
np. petit beurre lub biszkopty wrocławskie (takie kółeczka z brzuszkiem), które świetnie prezentują się przy podaniu ciasta, tworząc na spodzie półkola.

Sernik jest delikatny, wilgotny. Podajemy posypany cukrem pudrem. Można polać czekoladą lub musem malinowym.

Smacznego.
Aneta Jawień

spacer