Składniki:
- 10 papryk (kształt papryki zależny od kształtu słoika),
- 1/2 kg kapusty kiszonej,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- pieprz ziarnisty (ile papryk tyle ziarenek),
- sól.
Zalewa:
- 0,3 litra octu,
- 3 łyżeczki cukru,
- 1,3 litra wody.
Przygotowujemy zalewę.
Mieszamy wodę, ocet i cukier. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Gotujemy.
Papryki blanszujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie (2 łyżeczki). Faszerujemy papryczki poszatkowaną kapustą kiszoną, Układamy w słoikach. Zalewamy gorącą zalewą i gotujemy 20 minut.
Papryki mogą być żółte i długie lub pomidorowe w różnym kolorze.
Puste przestrzenie między papryczkami można wypełnić kawałkami papryki np. w innym kolorze lub cukinią.
Świetny dodatek do potraw mięsnych. Podawać schłodzone. Foto papryczek w najbliższym czasie.
Polecam.
Aneta Jawień