Papryka nadziewana kapustą kiszoną.

Składniki:

  • 10 papryk (kształt papryki zależny od kształtu słoika),
  • 1/2 kg kapusty kiszonej,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • pieprz ziarnisty (ile papryk tyle ziarenek),
  • sól.

Zalewa:

  • 0,3 litra octu,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 1,3 litra wody.

Przygotowujemy zalewę.
Mieszamy wodę, ocet i cukier. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Gotujemy.

Papryki blanszujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie (2 łyżeczki). Faszerujemy papryczki poszatkowaną kapustą kiszoną, Układamy w słoikach. Zalewamy gorącą zalewą i gotujemy 20 minut.
Papryki mogą być żółte i długie lub pomidorowe w różnym kolorze.

Puste przestrzenie między papryczkami można wypełnić kawałkami papryki np. w innym kolorze lub cukinią.

Świetny dodatek do potraw mięsnych. Podawać schłodzone. Foto papryczek w najbliższym czasie.

Polecam.

Aneta Jawień

 

spacer